מה מבדל את הניהול של מנהלים בכירים?
הם מנהלים בצורה אסטרטגית
שקושרת את העשייה היומיומית שלהם ושל הצוות
למטרות והתוצאות העסקיות של הארגון!
—חלק שני ואחרון—
לחץ כאן לקריאת החלק הראשון (לא חובה)
אתחיל מהשורה התחתונה: בניית אסטרטגיה ניהולית מתאימה לחברות שמחויבות להיות מובילות בתחומן ורוצות לעשות זאת בדרך המהירה והנכונה ביותר.
במאמר הבא אתאר את צורת הניהול האסטרטגי ואפרט את היתרונות שלו למנהל ולארגון.
ניהול נעשה ב-3 רמות. במאמר הקודם תיארתי את שתי הרמות הראשונות של ניהול:
1. הרמה הראשונה – ניהול עצמי.
רמה זו כוללת: ניהול זמן, לקיחת מחוייבות ואחריות, אסרטיביות, חשיבה מוכוונת פתרונות.
2. הרמה השנייה – ניהול צוות.
רמה זו מתמקדת בהפקת תוצאות באמצעות אחרים, היא מתחילה מניהול העובד הבודד ועד ניהול הצוות כקבוצה. הנה כמה מהמיומנויות הנדרשות לניהול ברמה זו: רתימת והנעת עובדים, הצבת יעדים נכונים לצוות, פיקוח ובקרה, פתרון טקטי של בעיות ומשברים, סט כלים ומיומנויות ניהוליות רכות.
3. הרמה השלישית – ניהול אסטרטגי
ניהול אסטרטגי הוא ניהול ברמה הגבוהה ביותר, ולפיכך מתאים למנהלים בדרג בכיר – סמנכ"לים ומנכ"לים.
ניהול אסטרטגי נעשה לפי שיטה מובנית, ממוקדת ואפקטיבית שהחברות המצליחות והמובילות בעולם כבר גילו ופועלות לפיה.
בשנים האחרונות נעשה שימוש נרחב במושג "אסטרטגיה", ולא פעם באופן מוטעה ושגוי.
בשורה התחתונה אסטרטגיה היא סוף מעשה במחשבה תחילה. במאמר זה אסביר איך אסטרטגיה נכנסת לתוך אומנות הניהול והופכת מנהלים שמשתמשים בה למנהיגים, כאלו שיש להם את אותו X FACTOR ניהולי.
אסטרטגיה היא תכנית-על הנבנית ע"י חשיבה, ניתוח, תכנון וקבלת החלטות קריטיות שמיושמות תכל'ס בעשייה היומיות של החברה; עשייה שמובילה לשיא ההצלחה העסקית שאליה אתם שואפים.
רבים מהארגונים והחברות מציגים לכאורה תוכנית אסטרטגית, שמתברר שכולה מתייחסת לרמה הביצועית ובמקרה הטוב לרמת הטקטית, אך אין לה נגיעה לרמת החשיבה האסטרטגית. ארגונים אלו פועלים ללא אסטרטגיה, ומה שיותר גרוע – הם אפילו לא מודעים לכך.
מה כדאי לכם לדעת על ניהול אסטרטגי:
- ניהול אסטרטגי מושתת על צורת חשיבה תוצאתית בניגוד לצורת חשיבה תהליכית המוכרת לנו מחיי היומיום.
אם חשיבה תהליכית היא התקדמות משלב ראשון לשני ומשם לשלישי וכן הלאה… הרי שחשיבה תוצאתית שונה ואפשר להגיד הפוכה. חשיבה זו מתחילה מהסוף, מהמטרה הגדולה ביותר והרחוקה ביותר שאנחנו מסוגלים לחשוב עליה ומשם נגזרת לאחור.
אתן דוגמה: כמעט לכל מטרה שתחשבו עליה, יש מטרה גדולה יותר ורחוקה יותר.
למשל: מה המטרה של ממטרה? התשובה הראשונה שקופצת לראש היא – להשקות. אבל אם נחשוב עוד קצת נגלה שיש מטרה גדולה יותר – ליצור גינה פורחת, מלבלבת וירוקה.
ומכאן שיש חשיבות לזמנים שבהם משקים, למשך ההשקיה, ולדישון. (מה שלא היינו לוקחים בחשבון אם המטרה הייתה רק להשקות).ובניהול?האם חשבת וניתחת מה המטרה הגדולה שלך, של היחידה אותה אתה מנהל?
איך כל זה ייראה בשיא ההצלחה?
מה תרצה להשאיר אחריך כשתסיים את התפקיד הניהולי הנוכחי שלך?
- ניהול אסטרטגי מבטיח קביעת יעדים ומשימות יומיומיות המקדמות את מטרות הארגון – כשיש אסטרטגיה יודעים לאן רוצים להגיע בסופו של דבר ויודעים לגזור מתוכה את המשימות הכי נכונות לעשייה יומיומית שמקדמת. מחליטים על היעדים והמשימות לא בהתאם לעבר ולשנה שעברה אלא בהתאם לעתיד ולחזון שאנחנו רוצים להשיג.
- יצירת תרבות ארגונית אחידה שמאפשרת לפעול כמכונה משומנת היטב – אסטרטגיה כוללת בתוכה ערכים ועקרונות פעולה שמחייבים את כולם לפעול בסינרגיה מושלמת לפיהם. מה שמונע גיוסים של אנשים לא נכונים, ועוזר לגייס את אלו ששותפים לאותו DNA שלך. בשורה התחתונה זה גם חוסך מפחי נפש ותסכולים וגם סכומי כסף משמעותיים לארגון.
- בידול והבלטה על רקע המתחרים – כולם רוצים להיות מבודלים אבל רק מעטים יודעים להגדיר בידול מדוייק.
מטרת הבידול היא לגרום ללקוחות ולספקים לבחור דווקא בך ובחברה שאתה מנהל בה.
לא מעט טועים ומגדירים בידול בעזרת תיאורים על אודות החברה, הניסיון, או מה הם עושים
זה לא בידול.
בידול אסטרטגי נכון מתמקד בלקוחות שלכם ולא בכם, במילים אחרות בידול הוא הפתרון לצורך או בעיה של הלקוחות שלך, הערך המוסף שאתה מעניק להם.
בידול טוב ימגנט אליכם את הלקוחות, את המשקיעים ואת הספקים שאתם רוצים לעבוד איתם. יגדיל את כמות הלקוחות ואת שורת הרווח באופן משמעותי.
- טקטיקה מנצחת – איך אתם קובעים במה כדאי לכם להתמקד ולהשקיע השנה? בשווק והמכירות? בכוח אדם? תפעול? כספים? טקטיקה שבנויה בצורה ממוקדת, עוזרת לכם לנתח את הנתונים לעומת המטרות ולעשות את הבחירות המצויינות שלכם. הטקטיקה שלכם תיתן לכם מענה על השאלה: באיזה תחומי פעילות אנחנו נדרשים לפעול השנה כדי להגיע לשיא ההצלחה.
******
לסיכום, ניהול אסטרטגי מאפיין מנהלים שהם מנהיגים – קובעים עתיד עסקי פורץ דרך וגורמים לו לקרות ע"י הנעת אחרים.
אסטרטגיה היא תוכנית-על שמתורגמת לפעולות היומיומיות הנדרשות כדי ליישם אותה. צורת הניהול האסטרטגי מתאימה למנהלים ולארגונים שבוחרים להיות מובילים בתחומם.
מעין בר
נייד – 052-8014801