לנהל את האנרגיה האישית כדי להגביר את הפרודוקטיביות בעבודה ובעסק
כולנו מכירים את זה לפעמים יוצאים מפגישה מוקדמת בבוקר ומרגישים "גמורים", בעוד שפגישה בערב יכולה להשאיר אתכם עם תחושה שאתם יכולים לטרוף את העולם. זה מזכיר לנו שחשוב להתייחס לא רק לניהול הזמן, אלא לניהול האנרגיה שלנו, ובמיוחד בזיהוי הגורמים שמטעינים אותנו לעומת אלו שמרוקנים את האנרגיה שלנו.
ניהול אנרגיה זה לא רק מתי אנחנו במיטבנו
במאמר "Manage Your Energy, Not Your Time" של Harvard Business Review לא מדובר רק בלתזמן את היום בהתאם למחזורי האנרגיה הטבעיים שלנו. הדגש הוא על לזהות מהם נותני האנרגיה, אותם גורמים שמעלים לנו את האנרגיה ומטעינים אותנו (כמו פגישות מעוררות השראה, הפסקות מתוזמנות, פעילות גופנית או סביבה תומכת, פגישות עם חברים ומשפחה), לעומת זוללי האנרגיה, הגורמים שמרוקנים אותנו (כמו פגישות ממושכות, דיונים שליליים ולחץ מתמשך). כך, במקום לנסות למצוא את "השעה המושלמת" שבה אנחנו מרגישים מלאי אנרגיה, אנו לומדים להקטין את השפעת הזוללים ולהעצים את השפעת המטעינים.
ארבעת ממדי האנרגיה
לפי שאלון שהתפרסם ב- Harvard Business Review קיימים ארבעה ממדים שמשפיעים על רמת האנרגיה שלנו:
- אנרגיה פיזית:
זה הבסיס: איך הגוף שלנו מתפקד, דרך שינה, תזונה, פעילות גופנית והפסקות קצרות להתחדשות. כשגופנו מתוחזק היטב, אנחנו יכולים לתפקד בצורה מיטבית.
- אנרגיה מנטלית:
מתמקדת ביכולת הריכוז והחשיבה היצירתית. סביבה שמעוררת השראה ושיטות עבודה מסודרות עוזרות לנו להישאר ממוקדים ולפתור בעיות.
- אנרגיה רגשית:
קשורה לתחושות שלנו, כמה אנחנו מרגישים מחוברים, מוערכים ובעלי מוטיבציה. תמיכה רגשית וסביבת עבודה חיובית יכולות להרים את הרמה בתחום זה.
- אנרגיה של מצב רוח:
איך אנחנו חווים את היום מבחינת תחושת השמחה והאופטימיות שלנו. מצב רוח טוב משפיע על כל שאר הממדים ומסייע לנו להתמודד עם אתגרים.
(Harvard Business Review, "Manage Your Energy, Not Your Time")
מטעיני אנרגיה מול זוללי אנרגיה
מה שחשוב לזכור הוא שהעבודה שלנו אינה תלויה רק בשעות שבהן אנחנו עובדים, אלא בגורמים שמשפיעים על רמת האנרגיה שלנו:
- נותני אנרגיה:
אלו הגורמים שמטעינים אותנו כמו: פגישות מעוררות השראה, הפסקות קצרות שמתבצעות בזמן, פעילות גופנית, או אפילו כוס קפה איכותית בשעה הנכונה עם האדם הנכון. כל אלה מאפשרים לנו להרגיש חדים, ממוקדים ומלאי מוטיבציה.
- זוללי אנרגיה:
אלו הגורמים שגורמים לנו להרגיש ריקים: פגישות ממושכות ללא הפסקות, דיונים שליליים או סביבה לחוצה שמתמשכת לאורך זמן. בזיהוי גורמים אלה, נוכל ללמוד איך להקטין את השפעתם או לשלב מנגנוני התאוששות במהלך היום.
איך למנף את ניהול האנרגיה בחיי היום-יום ובעסק?
- זהו את הגורמים שמטעינים ומרוקנים אתכם:
במקום לתכנן את היום לפי "מחזורי אנרגיה" תאורטיים, התמקדו בזיהוי הגורמים שמטעינים אתכם באנרגיה לעומת אלו שמרוקנים אותה. כך תוכלו להדגיש את מה שנותן לכם כוח ולהפחית את מה שגורם לעייפות.
- צרו שגרה שמערבת הפסקות טעינה:
שלבו הפסקות קטנות, בין אם זה הליכה קצרה, תרגילי נשימה או פעילות גופנית, שיסייעו לכם להטעין את עצמכם מחדש לאורך היום. את ארוחת הצהריים למשל תאכלו עם משפחה או חבר.ה או לבד, אבל לעולם לא מול המחשב.
- בחרו בסביבות ובפעילויות שמטעינות אתכם:
הקפידו לעסוק בפגישות עם האנשים החשובים לכם ביותר ובמשימות שהכי מהנות אתכם ותורמות לתחושת ההצלחה, והשתדלו למזער את הגורמים שמרוקנים אתכם.
- השתמשו בכלים למדידה והתאמה:
שקלו להשתמש בשאלונים וכלים שמודדים את ארבעת ממדי האנרגיה (פיזית, מנטלית, רגשית ומצב רוח), כך תוכלו לזהות באילו תחומים כדאי להשקיע מאמצים נוספים להעלאת רמות האנרגיה שלכם.
לסיכום
ניהול האנרגיה הוא שינוי תפיסתי שעוסק בלזהות מה באמת משפיע עליכם, מה טוען אתכם בכוחות ואנרגיה ומה מרוקן אתכם, ולפעול בהתאם, במקום להתמקד רק בניהול זמן. כך תוכלו למצות את הפוטנציאל שלכם ולהשיג תוצאות מצוינות גם בעסקים וגם בחיי היום-יום.