האם אתם באמת מתקדמים?
כמה פעמים סיימתם יום עבודה, הסתכלתם על רשימת המשימות המסומנות ב-V, ובסוף הרגשתם שכל מה שעשיתם לא הביא את העסק למצב טוב יותר? לעיתים קרובות הסיבה לכך היא שאנחנו מתמקדים ב"מה לעשות" במקום לשאול את השאלות החשובות: "למה לעשות זאת?" ו"איך לעשות זאת נכון?".
רשימת משימות היא כלי מצוין לניהול יומיומי, אך ללא תוכנית אסטרטגית ברורה, היא עלולה להפוך אותנו לכבאי אש שמנסים לכבות בעיות חולפות, במקום למובילי דרך שמכוונים לעתיד.
למה באמת צריך תוכנית אסטרטגית?
- כיוון ומיקוד
תוכנית אסטרטגית מגדירה את מטרת העל, את החזון של העסק. חזון טוב הוא שאפתני, מעורר השראה ומתווה את הכיוון שאליו אנו רוצים להגיע. ללא כיוון ברור, אנחנו מסתכנים בהתפזרות על משימות שאינן מקדמות אותנו לעבר המטרה הגדולה.
- קבלת החלטות מושכלת
אסטרטגיה עוזרת לנו בצמתים קריטיים, כמו למשל: בבחירת הלקוחות הנכונים, בהגדרת מבצעים, בפיתוח מוצרים ובגיוס עובדים. היא מסייעת לנו לקבל החלטות עסקיות מושכלות, שמבוססות על תמונה כוללת של המטרות והחזון.
- התאמה לשינויים בשוק
השוק העסקי הוא דינמי ומלא הפתעות. תוכנית אסטרטגית מאפשרת לנו להיות גמישים ולהתאים את עצמנו במהירות לשינויים, כך שלא נתפס כמי שמגיב מתוך לחץ ובלבול.
- ניצול חכם של משאבים מוגבלים
בין אם אתם עסק קטן או גדול – המשאבים מוגבלים. תוכנית אסטרטגית עוזרת לנו לדעת מה לעשות ומה לא לעשות, ובכך חוסכת זמן, כסף ואנרגיה.
מתחילים מחשיבה אסטרטגית – לא רק ממשימות.
המשימות הן שלב ביצועי חשוב, אך הן אמורות לבוא רק לאחר שהגדרנו את התמונה הכוללת:
- הגדרת חזון: חשבו איך הייתם רוצים שהעסק ייראה בעוד 5 או 10 שנים. חשוב להבחין בין חזון ליעדים מדידים, החזון הוא התמונה הרחבה והשאפתנית, לא מספרים כמו הכנסות או כמות לקוחות.
לדוגמה: חזון של מעצבת פנים לארגונים: "מעצבת פנים מובילה לארגונים ועסקים בישראל", ולא רק "להגדיל את המכירות ב-20% בשנה הקרובה."
- בידול: מהו הערך המוסף שהעסק שלכם מציע? התמקדו במה שהלקוח מרוויח, לא רק בידע או בניסיון שלכם.
לדוגמה: מנהל בארגון שמעוניין לבסס את שיווקו העצמי: עליו להבין מה מבדל אותו ולהדגיש זאת, כדי להצליח בקידום ובהעלאת תגמולים.
- ניתוח שוק ומתחרים: הבינו מי הלקוחות שלכם, מה הם צריכים ומי המתחרים שלכם. כך תוכלו למצוא את היתרון הייחודי שלכם.
לדוגמה: מעצבת גרפית המתמחה בעיצוב אתרים, מצגות ולוגו, שהתמודדה עם תגובות של לקוחות שציינו שקיבלו הצעה "זולה יותר". אחרי פגישת ניתוח שוק ובידול, הבנו יחד שהצורך האמיתי של הלקוחות שלה הוא בשיווק, לשדר חומרים שמושכים לקוחות חדשים. היא החלה לענות: "נכון, אני לא הכי זולה בשוק, וגם לא הכי יקרה, אבל העיצובים שלי נעשים בראייה שיווקית". כך, הצליחה לשפר את אחוזי ההמרה.
- ערכים ועקרונות פעולה: תגדירו את חמשת הערכים המרכזיים שמנחים את הפעילות העסקית או הניהולית שלכם. ערכים כמו "מקצועיות" או "שירות" הם בסיסיים; חפשו את הערכים הייחודיים שמבדלים אתכם. הערכים האלו יסייעו לכם לקבל את ההחלטות הנכונות בהמשך הדרך העסקית שלכם.
- קביעת מטרות: פרקו את החזון למטרות קונקרטיות ומדידות. מה נדרש להשיג בשנה הקרובה כדי להתקדם לכיוון החזון?
לדוגמה: עצמאית שהשקיעה רבות בשיווק הסדנאות שלה, גילתה בעזרת התוכנית האסטרטגית שסדנאות הן המוצר הפחות רווחי שלה ולכן החליטה להתמקד במוצרים שמניבים יותר.
- בניית תוכנית פעולה: לאחר קביעת המטרות, הגדירו אילו פעולות ומתי יש לבצע אותן. כאן נכנסות למשחק רשימות המשימות, אך הפעם, כל משימה קשורה לחזון, לבידול ולערכים.
לדוגמה: עצמאי שמחליט לפרסם פוסטים. יש לוודא שהפלטפורמה בה הוא מפרסם מתאימה לקהל היעד שלו. אם רוב הלקוחות נמצאים בגוגל, השקעה בפייסבוק עלולה להתברר כלא אפקטיבית.
לסיכום
תוכנית אסטרטגית אינה רק מסמך, היא הכלי שמנחה אתכם בבחירת הפעולות הנכונות, בשימוש חכם במשאבים ובהתאמה מהירה לשינויים בשוק. במקום להתחיל במשימות ולנסות לבנות את העסק תוך כדי תנועה, התחילו מהגדול: הגדירו את התמונה הכוללת, את החזון והערכים שמנחים אתכם. כך תוודאו שכל פעולה שאתם נוקטים בה מקדמת אתכם לעבר היעדים הגדולים שלכם, ולא רק ממלאת את היום בעשייה.
בפעם הבאה, כשאתם מתיישבים לכתוב את רשימת המשימות עצרו לרגע ושאלו את עצמכם: איך המשימות האלה משתלבות בתמונה הגדולה שלי?